Wie doet de boekhouding voor uw fotografiebedrijf?

Wie doet de boekhouding voor uw fotografiebedrijf?

De meeste ondernemers vinden het helemaal niks om elk dubbeltje ter verantwoording bij te houden. Het liefst wordt de administratie uitbesteed aan een administratieve afdeling of aan een externe boekhouder. Sommige ondernemers houden echter graag liever zelf de controle over de financiën. Wat is voor de kleine ondernemer de beste keuze: zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Het nut van administratie

Een administratie is een soort agenda waarin alle gegevens van uw onderneming op papier of elektronisch wordt bijgehouden. Het is de noodzakelijke basis voor de belastingaangiften. Zijn de gegevens niet volledig of heeft u ze niet lang genoeg bewaard, dan kunt u daar hoge boetes van de Belastingdienst voor opgelegd krijgen. Met een goed verzorgde administratie weet u precies hoe uw bedrijf ervoor staat. In een volledig en goed onderhouden administratie ziet u in één oogopslag alle informatie over inkomsten, uitgaven, winst en betalingen van uw klanten. Dit geeft zekerheid en houdt u alert. U kunt direct de nodige maatregelen nemen als u merkt dat er iets op financieel gebied minder goed gaat.

Zelf de controle houden?

Is het beter om zelf de boekhouding te doen? Dat hangt van een aantal factoren af, hoe groot uw bedrijf is bijvoorbeeld. Heeft u een eenmanszaak en bestaat uw administratie uit enkele facturen per maand, dan heeft u hooguit een paar uurtjes per maand nodig om uw administratie op orde te houden. Bent u echter veel op pad met producten die u moet inkopen en doet u dagelijks meerdere adressen aan, dan zult u waarschijnlijk veel facturen moeten verwerken. In dat geval loont het inhuren van een boekhouder, zodat u uw tijd volledig kunt besteden aan uw klanten(binding).

Boekhoudprogramma’s

U kunt zelf in Excel uw boekhouding bijhouden, maar u kunt ook gebruik maken van een van de vele online boekhoudprogramma’s. Sommigen zijn gratis en anderen kosten u rond tien euro per maand. Gratis boekhoudprogramma’s zijn over het algemeen zeer beperkt in de mogelijkheden. Een boekhoudprogramma informeert u normaliter ook niet over belastingzaken die handig zijn om te weten voor de goedkeuring van uw administratie en geeft verder nauwelijks fiscaal advies.

Boekhouder of accountant?

Voelt u er helemaal niets voor om uw kostbare tijd te besteden aan de boekhouding of is administratie iets waar u niet voor in de wieg bent gelegd? Dan is het inschakelen van een administratiekantoor als Brockbernd een goede keuze. U kunt uw hele administratie uit handen geven of een gedeelte of alleen voor de jaarrekening een accountant in de arm nemen. De tarieven voor een accountant liggen hoger dan voor een boekhouder, maar een boekhouder kan geen accountantsverklaring afgeven. Een accountantsverklaring kan bij grotere ondernemingen verplicht zijn. Op de website van de MKB Servicedesk vindt u alle benodigde informatie waaraan uw boekhouding moet voldoen.